11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Egymillió euró borlepárlásra

2010. február 11. - borfesztival

Kihirdették a borepárlási támogatás szabályait. Hektáronként nagyjából négyszázezer forintot kaphatnak a gazdák, ennek segítségével 70-84 hektoliter bort kell lepárolni.

A 2009-2010-es borpiaci évben 981 ezer euró, vagyis mintegy 270 millió forint fordítható borlepárlásra, a Napi Gazdaságban. Az erről szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. A múlt péntektől hatályos rendelet alapján beadott kérelmek elbírálása során elsőbbséget élveznek az elismert termelői csoportok.

Ha utánuk még marad a 981 ezer euróból, akkor a lepárlásra felajánlott bor alkoholtartalma lesz a döntő, ha két tétel azonos alkoholtartalmú, akkor a kisebb mennyiségű tételt kell átvenni előbb. A támogatás alapja annak a termőterületnek a nagysága, ahol a bor alapját adó szőlő termett.

Hektáronként 1465 euró jár úgy, hogy hektáronként 70-84 hektoliter bor lepárlása kezdeményezhető. Ez az összeg 270 forintos euróárfolyamnál nagyjából négyszázezer forintnak felel meg, vagyis egy hektoliterre nagyjából 4700-5600 forintnyi támogatás jut. Előírás az is, hogy a bor hektáronkénti alkoholmennyiségének el kell érnie a 840 hektoliterfokot. A támogatási szerződéseket március 24-éig kell megkötni.

Bookmark and Share
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr101748616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása