11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

A szegedi nyár május 14-én kezdődik

2010. április 06. - borfesztival

A Szeged Napja Ünnepségsorozat egyik sajátossága, hogy minden évben új elemekkel bővül a programkínálat. Idén májusban is  több újdonság is várja a Szegedre látogatókat.
Az első és legfontosabb, hogy idén tíz napos lesz a Borfesztivál, mely a Szeged Napja Ünnepségsorozat leghosszabb és leglátogatottabb rendezvénye. Öt évvel ezelőtt öt napos volt a Borfesztivál és ötven kiállító volt jelen, 2010-re a borászok és a napok száma is megduplázódott – mondta Szélpál Gábor, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Minden hazai borvidék képviselteti magát a Széchenyi téren és most először igazi szegedi bort is kóstolhatnak a vendégek Újvári Mihály standján. A 71 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron termel minőségi szőlőt, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, rajnai rizling a kékfrankos és a zweigelt.
A május 14-23. között zajló Borfesztivál felvezetéseként a szervezők csapra vernek egy hordó „Szeged Cuvée-t” melyet az Európai Borlovagrend egyetlen alföldi borlovagja, a Szeged közigazgatási területén belül egyedüliként borászkodó Újvári Mihály készített. A Szeged Cuvée összetétele 45-45% cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9% Zala gyöngye és 1% ezerfürtű lesz. A Borfesztiválon a finom borok mellett három pódiumon számtalan színpadi műsor, jazz, népzene, táncház várja az érdeklődőket.

Újdonság, hogy a Dugonics téri helyszín is tíz napon keresztül várja a vendégeket, ugyanis a megszokott színpadi programok mellett itt kap helyet május 20-23. között az Agrármarketing Centrum (AMC) által támogatott hagyományos, magyar élelmiszereket felvonultató gasztronómiai udvar. A szomszédos Árpád térre a Cseh Napok programsorozata költözik, mely immár harmadik éve mutatja be hazánkban Csehország gasztronómiáját, kultúráját és turisztikai látványosságait. A Szeged Napja Ünnepségsorozat zárónapja a hagyományoknak megfelelően a Dugonics téren ismét a gyermekeké.

Május 22-én a Móra Parkban nyolc rezesbanda részvételével kerül sor a nemzetközi ifjúsági fúvóstalálkozóra, melynek fináléjaként több mint kétszáz rézfúvós hangszer szólal meg Szeged belvárosában. Másnap a hagyományos Nemzetiségi Folklórtalálkozó résztvevői mutatják be a hazánkban élő nemzeti kisebbségek kultúráját. A szökőkútnál felállított színpadon koncertek követik egymást május 21-23. között.

Május 22-23. a XI. Szegedi Hídivásár hétvégéje, ahol hazai kézműves, gólyalábasok, komédiások töltik meg a Belvárosi hidat és a Híd utcát.
A Hídivásár nyitónapján nem csak a hídon érdemes nézelődni, hiszen a Tiszán a Szeged- Cambridge Regatta evezősei mérkőznek majd egymással.

A kapcsolódó programok közül kiemelkedik a Szeged Art elnevezésű Nemzetközi Képzőművészeti Fesztivál, mely május 14-30. között több helyszínen kiállításokkal, előadásokkal, koncertekkel várja a művészetek iránt érdeklődőket.

Idén ünnepli századik születésnapját a Délmagyarország napilap. Ebből az alkalomból nagyszabású szuperkoncerttel várják az igényes zene rajongóit a még nézőtér nélküli Dóm térre május 22-én. Az öt órásra tervezett koncerten zenél a rockosabb hangzású koncertturnéját Szegeden nyitó Ákos, a Tankcsapda és a Magna Cum Laude, de természetesen a közös produkció sem marad el.

A Szeged Napja Ünnepségsorozat a 10 napos borünneppel, hat helyszínnel és közel 300 programmal vár miden érdeklődőt.
 

 

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr981899950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása