11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Balatonboglári borász lett az év bortermelője

2010. december 04. - borfesztival

Az "Év Bortermelője 2010" címet Légli Ottónak, a Balatonboglári borvidéken tevékenykedő borásznak ítélték oda - közölte a Magyar Bor Akadémia pénteken, az eredményhirdetést követően.

 

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez az elismerés a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász volt: Áts Károly, a Tokaji borvidékről; Dúzsi Tamás, Szekszárdi borvidékről; Gálné Dignisz Éva a Kiskunsági borvidékről; Légli Ottó a Balatonboglári borvidékről, és Vida Péter a Szekszárdi borvidékről.
Az MTI korábbi információi szerint az idén a tavalyinál legalább 800 ezer hektoliterrel kevesebb bor került a szüretet követően a pincékbe Magyarországon.
A múlt évben mintegy 3,3 millió hektoliter bor származott a szüretből, míg az idén várhatóan ez a mennyiség 2,0-2,5 millió hektoliter között mozog.
A jelentős csökkenés okát Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elsősorban a szélsőséges időjárással magyarázta. Emiatt igen változó a bor minősége még egyes borvidékeken belül is - tette hozzá.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr432492551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása