11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Hagyományos vs. keveréses rozé

2009. november 14. - borfesztival

Nem értenek egyet a magyar borászok az Európai Bizottság azon javaslatával, hogy a rozé borok címkéin tüntessék fel, "hagyományos" vagy pedig "keveréses" eljárással készült italról van-e szó.
A piacon nagy zavart okozhat, ha forgalomba lehet hozni vörös és fehér bor keverésével készült rozét - hívta fel a figyelmet Dúzsi Tamás szekszárdi rozé-termelő, aki szerint a hozzá nem értő fogyasztót megtévesztheti, hogy egy illatos muskotályos fehérhez tesz valaki kevés vöröset. A cannes-i rozé világbajnokságon évek óta arany- és ezüstéremmel díjazott borász szavai szerint "nem tisztességes, hogy ha egyeseknek nem kel el a vacak fehér bora, és ráfogják, hogy rozé". Dúzsi Tamás hozzátette: a magyar bortörvény házasítási szabályaival sem egyeztethető össze, ha egy bor teljesen más fajtákat tartalmaz; jelenleg ugyanis a minőségi bornak 85 százalékban kell a megjelölt fajtából készülnie.

 

 

 

A cikk folytatása a metropol.hu oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr901520882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása