11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Fehérborral a H1N1 ellen?

2009. november 30. - borfesztival

Napi két deciliter fehérbort javasol az influenza megelőzésére Tihanyi László orvos.

No nem az alkohol védi meg a pácienst, hanem a jó minőségű fehérborokban található qercetin és sikiminsav. A fehérbor mellett kitűnő quercetinforrás a tőzegáfonya, amelynek 100 grammja 150 mg quercetint tartalmaz.

Az influenza vírusa RNS vírus, tehát benne az örökítő anyag nem DNS. Ahhoz, hogy egy sejtet megfertőzzön, szükséges egy enzim, az RNS függő DNS polimeráz, aminek a segítségével a vírus a genetikai anyagát beleírhatja a megtámadott sejtbe. Ezt az enzimet gátolja erősen a quercetin. A vírusnak le kell győznie még egy akadályt, nevezetesen be kell jutnia a sejtbe. Ehhez egy neuraminidáz nevű enzimet használ, amit hatékonyan roncsol a sikiminsav. A sikiminsavúttal nem untatok senkit, de igen sok fás szárú növény meglehetősen gazdag sikiminsavban – írja honlapján Tihanyi doktor.

 Borban az igazság, és (talán) már a vírus ellenszere is... Borban az igazság, és (talán) már a vírus ellenszere is...
A logikusnak tűnő fejtegetést magukévá tették a salgótarjáni borkurzus hallgatói is, akik Szöllősi Mihály neszmélyi borászt látták vendégül. A Zsigmond borlovagrend vezetője szebbnél szebb fehérborokat hozott magával, amelyek mindegyike bizton tartalmazza a fent említett összetevőket. Mellesleg tavaly az ő pincészetét találták a legjobbnak hazánkban.

Forrás: heol.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr511562509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása