Maurer Oszkár: “A legjobb gyomirtó a Tízre legyünk ott, és ne reggelizzünk. Ez volt Maurer Oszkár délvidéki borász kérése, amikor az interjú időpontját egyeztettük. Ott is voltunk időben Szabadka határában, Hajdújáráson, a Ludasi-tó partján, vendéglátónk borospincéjében, ahol mangalicából készült friss disznóságok, omlós kenyér és krémes házi tejföl várt bennünket. Ezzel alapoztuk meg a beszélgetést, na meg az ezt követő borkóstolást. Oszkár 1994-ben, 21 évesen a magyarkanizsai szakközépiskola – ahol szőlészetet és gyümölcsészetet tanult – befejezése után kezdett hobbiból borászkodni. 2000-ben, Szegeden hivatásos borászokat megelőzve borversenyt nyert, majd birtokgyarapításba kezdett és eladásra termelni. Tavaly a palicsi pincészet az Év szőlésze díjjal tüntette ki, Magyarországon pedig évek óta a legjobb borászok között tartják számon.
– Nálunk sajnos megszűnt a szőlész-, borászképzés, 1946 óta mindenki a gyakorlatban tanulhatja meg a szakmát, olykor a saját kárán okulva. Jómagam is most járok egy tanfolyamra, hogy behozzam a lemaradásom, na meg hogy megfeleljek Európa egyik legszigorúbb bortörvényének, a szerbiainak, amely szerint csak az palackozhat bort, aki rendelkezik megfelelő végzettséggel.
folytatás a szegedma.hu oldalon.