11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Az olasz Veneto tartomány növelné magyarországi borexportját

2010. március 16. - borfesztival


A kelet-európai terjeszkedést tűzte ki célul borértékesítési stratégiájában Veneto olasz tartomány, ennek keretében több bort szeretne a jövőben eladni Magyarországon is - mondta Luciano Piona, a Venetói Borász Konzorciumok Egyesületének (U. VI. VE.) elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: Veneto tartományban mintegy 10 millió hektoliter bort állítanak elő, az olaszországi termelés mintegy 20 százalékát. A Venetóban előállított bor mennyiségének 80 százalékát külföldön adják el, főként az USA-ban és az Európai Unió országaiban. A venetói borok literjéért átlagosan 1 eurót fizetnek a vevők. A bor értékesítésből az észak-olasz tartomány gazdálkodóinak mintegy 1 milliárd euró bevétele származik.

Az elnök nem tudott pontos adatot mondani, hogy mennyi olasz illetve venetói bort adnak el Kelet-Európában, illetve Magyarországon. A eladásnövelési célokról úgy fogalmazott: Kelet-Európa, így Magyarországon borpiaca is növekvő. Az emberek keresik a minőségi borokat, és az idegenforgalom is évről-évre nő, sőt a külföldiek is szívesen isszák az olasz borokat ezekben az országokban.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta az MTI-nek: Magyarországon 2009-ben a szüret után 3,4 millió hektoliter bor került a pincékbe. Összesen 570 ezer tonna szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók tavaly. A magyar borexport évente átlagosan mintegy 700 ezer hektoliter, az import pedig valamivel meghaladja a 400 ezer hektolitert. A behozatal mintegy 80 százaléka Olaszországból származik.

(Forrás: Stop.hu)

 

 

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr671843298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása