11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Magyarországon röhög Európa Tiffán szerint

2010. december 04. - borfesztival

Magyarországon szinte tízszer annyi papírt kell egy egységnyi bor forgalomba hozatalakor kiadni, mint például Ausztriában. Ezen a lehetetlen helyzeten változtatni kell, mert ez embertelen állapot és rajtunk röhög már Európa, hogy milyen adminisztratív terhek sújtják a magyar borászatot - mondta Tiffán Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője a soproni Bormarketing Konferencián.

 

 

Az adminisztratív terhek csökkentéséről, illetve a jövedéki törvény módosításáról is szó lesz a parlament szőlészeti és borászati albizottságában - mondta Tiffán Zsolt parlamenti képviselő, az albizottság elnöke a XI. Soproni Bormarketing Konferencián. Hozzátette: a december 15-eit követő mindegyik albizottsági ülésen napirenden lesznek ezek a témák, amelyek tárgyalásába bevonják a ma még különálló VPOP és APEH illetékeseit.

A magyar borászat egyik legnagyobb problémája az, hogy lassan már nincs is idő szőlővel és borral foglalkozni, mert ha az ember megiszik egy pohár bort, akkor utána el kell mennie körmölni - mondta Tiffán Zsolt. Magyarországon mintegy tízszer annyi papírt kell egy egységnyi bor forgalomba hozatalakor kiadni, mint Ausztriában. Ezen a tarthatatlan helyzeten változtatni kell, rajtunk röhög már Európa, hogy milyen adminisztratív terhek sújtják a magyar borászatot - jelentette ki a Fidesz parlamenti képviselője.

Tiffán Zsolt előadásában hosszan sorolta az adminisztrációs kötelezettségeket: szőlő- és borszármazási bizonylat, KSH adatszolgáltatás, hegyközségi adatszolgáltatás, forgalomba hozatali járulék, környezetvédelmi termékdíj nyilvántartása és bevallása, alkalmi munkavállalók nyilvántartása és bevallása, forgalomba hozatali engedélyezés, mintavétel- és nyilvántartás, elszámolás és bejelentés, VPOP elszámolás és bevallás, táblatörzskönyv, gazdálkodási napló, permetezési napló, munkavédelemmel kapcsolatos nyilvántartások, ÁNTSZ-szel kapcsolatos nyilvántartások, HACC-vel kapcsolatos nyilvántartás.

Ha a magyar adóbevallás egy söralátétre elfér majd, akkor szeretnénk kérni azt a magyar kormányzattól, hogy akár egy borcímkére elférjen mindaz, amennyit a borászoknak pluszban adminisztrálni kell - javasolta a képviselő. Hozzátette: amennyiben megfelelő a kontroll, ki lehet szűrni azokat, akik nem szabályosan hoznak borokat forgalomba. Az ilyen borok eladásában részt vevők csalnak, meglopják az országot, hiszen a feketén forgalomba hozott borok többek között az áfabevételeket is gyengítik.

Karácsony előtt néhány nappal a borászati melléktermékek megsemmisítésére vonatkozó jelenlegi szabályozást vizsgáljuk majd meg, különös tekintettel a melléktermékek kötelező ingyenes átadására - vázolta a Szőlészeti és Borászati albizottság elnöke.

Tiffán Zsolt arról is beszélt, hogy az országgyűlésben kezdeményezni fogja, hogy jelöljék ki a magyar bor napját, amely ünnephez akár egy, az Országgyűlésben zajló borverseny formájában a magyar törvényhozás is kapcsolódna. Mindezzel növelni lehetne a magyar bor imázsát - vélekedett.

Magyarország kivételes adottságokkal rendelkezik a bortermelés terén - hangsúlyozta a parlamenti képviselő. Minderre alapozva nemzeti borfogyasztási program elindítását javasolta. Lelki-szellemi kötelességünk a Magyarországon egyedi szőlőfajtákat előnyben részesíteni, ráadásul ezen fajták borai általában a közepes árkategóriát képviselik - vélekedett Tiffán. Így amennyiben ezeknek a boroknak a fogyasztása emelkedne a jövőben a marketingnek is köszönhetően, akkor esélyt lehetne teremteni arra, hogy a magyar borok belföldi fogyasztása ugrásszerűen növekedjen

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr382492556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása