11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Fehér borhoz fehér csoki kell

2011. május 04. - borfesztival

 

Változnak a gasztronómiai szokások és gyakran olyan élelmiszerek kerülnek egymás mellé, amelyeket korábban csak külön-külön ízleltünk. Ma már senki nem borzong meg, ha a sárgadinnyét sonkával kínálják, és az ínyencek kedvelik a mangalica töpörtyűvel töltött bonbont is.

Egy borászati bemutatón elhangzott: Magyarországon is egyre divatosabb a bor-csokoládé párosítás. Fehér borhoz például fehér csokoládé dukál. A csokoládékészítéssel foglalkozó Tésenyi Andrea autodidakta módon kísérletezik a receptekkel. A máriagyűdi borvidéken elkerülhetetlen volt, hogy együtt jelenjen meg a bortermelőkkel.

Minden borhoz más csokoládé illik, vagyis a csokoládé recepteket kialakítását is hosszú kóstolás előzi meg. Tésenyi Andrea elmondta, tej-, ét-, illetve fehér csokival foglalkoznak, ezeket akár keverhetik is, sőt, fűszert is adhatnak a csokoládéhoz. A mostanában oly divatos chili például vérbővé, érzékennyé teszi az ízlelőbimbókat. Persze a borkóstolásnál vigyázni kell ezzel a vérbőséggel, nehogy a bizsergés túl kiemelje az alkoholt a borban.

A bor és csokoládé párosításához is ihlet kell, a harmónia kialakítása lehet olyan, hogy a csoki ízvilága simul a borhoz, de lehet homlokegyenest ellenkező vele, így emelve ki a bor zamatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr22876372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása