November elejétől lehet kortyolni az őszi szüret első borait, a várakozás pedig igen nagy szakmai körökben. Az idei nyár jót tett a szőlőkkel, az újborkóstolók tapasztalatai sokat ígérnek.
Magyarországon az újborok divatja még csak fél évtizedre nyúlik vissza. Az üzletágba kevesek csatlakozhatnak, ugyanis a húsvétig fogyasztható, friss ízű, általában illatos szőlőből készülő vörös-, rozé- és néha fehérborok készítéséhez drága pincészeti felszerelésekre van szükség. Mégis egyre többen vállalkoznak az újbo-rok készítésére. A borászok körében is népszerűek ezek a nedűk, ők általában a főkönyvelők borának hívják, ugyanis az újbor hozza a szüret utáni első gyors "segítséget". Ezek a borok egyébként az olaszok nouvójának vagy a franciák beaujolais-jának magyar megfelelői. (A beaujolais speciális vörösbor, palackozásának, piacra dobásának idejét törvény is szabályozza. A franciák nagyon komolyan veszik a november harmadik csütörtökének éjfélére kitűzött időpontot, ezért valóságos országos népünnepély az új ínyencség éjféli kóstolója.)