11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Sokat ígérnek az idei újborok

2009. november 11. - borfesztival

November elejétől lehet kortyolni az őszi szüret első borait, a várakozás pedig igen nagy szakmai körökben. Az idei nyár jót tett a szőlőkkel, az újborkóstolók tapasztalatai sokat ígérnek.

Magyarországon az újborok divatja még csak fél évtizedre nyúlik vissza. Az üzletágba kevesek csatlakozhatnak, ugyanis a húsvétig fogyasztható, friss ízű, általában illatos szőlőből készülő vörös-, rozé- és néha fehérborok készítéséhez drága pincészeti felszerelésekre van szükség. Mégis egyre többen vállalkoznak az újbo-rok készítésére. A borászok körében is népszerűek ezek a nedűk, ők általában a főkönyvelők borának hívják, ugyanis az újbor hozza a szüret utáni első gyors "segítséget". Ezek a borok egyébként az olaszok nouvójának vagy a franciák beaujolais-jának magyar megfelelői. (A beaujolais speciális vörösbor, palackozásának, piacra dobásának idejét törvény is szabályozza. A franciák nagyon komolyan veszik a november harmadik csütörtökének éjfélére kitűzött időpontot, ezért valóságos országos népünnepély az új ínyencség éjféli kóstolója.)

Folytatás a nol.hu oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr321517312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása