Nemrégiben részt vehettem egy újvilági Cabernet sauvignon-kóstolón, ahol Ausztrália, Dél-Afrika, Chile és Argentína mutatta meg faj(ta)borait, és azt, hogy Bordeaux egyik meghatározó fajtája hogyan érzi magát a világ különböző pontjain.
Riebeek 2006 Cabernet sauvignon, Dél-Afrika, Coastal Region
Dél-Afrika több szempontból is kilóg kissé az Újvilági megnevezés által behatárolt kategóriából. Egyrészt szőlőkultúrája egészen a 17. századig nyúlik vissza (holland telepesek hoztak magukkal szőlőt), másrészt olyannyira változatos termőhelyeket találunk itt, hogy ez sok szempontból inkább az öreg kontinens, Európa termesztési kultúráját és éghajlati változatosságát tükrözi.
A Riebeek borászat 85 kilométerre található Fokvárostól. A pincészet 1941 óta készíti borait a Coastal régió területeiről származó szőlőből. A mediterrán viszonyoknak megfelelő klíma és a homokos talaj biztosítja, hogy a Jan van Riebeek borász által készített borok igazán gyümölcsösek. A kóstolt 2005-os tétel közepesen testes, picit füstös (francia barrique hordókat használtak). Színe egészen sötét bíborban játszik. 14%-os alkoholtartalma optimálisnak mondható, nem lóg ki. Ízben szinte ugyanazt kaptam, mint illatban: erdei gyümölcsök kavalkádját, főleg fekete ribizlit, áfonyát.
Tanninjai szépen beépültek, a bor kedves, bársonyos volt– mondhatni behízelgő, lecsengése középhosszú.
Folytatás a metropol.hu oldalon.