11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Az Újvilág kapujában

2009. november 13. - borfesztival

Nemrégiben részt vehettem egy újvilági Cabernet sauvignon-kóstolón, ahol Ausztrália, Dél-Afrika, Chile és Argentína mutatta meg faj(ta)borait, és azt, hogy Bordeaux egyik meghatározó fajtája hogyan érzi magát a világ különböző pontjain.


Riebeek 2006 Cabernet sauvignon, Dél-Afrika, Coastal Region
Dél-Afrika több szempontból is kilóg kissé az Újvilági megnevezés által behatárolt kategóriából. Egyrészt szőlőkultúrája egészen a 17. századig nyúlik vissza (holland telepesek hoztak magukkal szőlőt), másrészt olyannyira változatos termőhelyeket találunk itt, hogy ez sok szempontból inkább az öreg kontinens, Európa termesztési kultúráját és éghajlati változatosságát tükrözi.

A Riebeek borászat 85 kilométerre található Fokvárostól. A pincészet 1941 óta készíti borait a Coastal régió területeiről származó szőlőből. A mediterrán viszonyoknak megfelelő klíma és a homokos talaj biztosítja, hogy a Jan van Riebeek borász által készített borok igazán gyümölcsösek. A kóstolt 2005-os tétel közepesen testes, picit füstös (francia barrique hordókat használtak). Színe egészen sötét bíborban játszik. 14%-os alkoholtartalma optimálisnak mondható, nem lóg ki. Ízben szinte ugyanazt kaptam, mint illatban: erdei gyümölcsök kavalkádját, főleg fekete ribizlit, áfonyát.
Tanninjai szépen beépültek, a bor kedves, bársonyos volt– mondhatni behízelgő, lecsengése középhosszú.

Folytatás a metropol.hu oldalon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr191520873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása