11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Már a fogorvosok is ajánlják a vörösbort

2009. december 02. - borfesztival

Íme, még egy ok a vörösbor mellett: nem csak a hosszú élet titka, és óv a szív- és érrendszeri, illetve neurológiai betegségektől, segíti az étkezés közben megtapadó baktériumok leöblítését is a fogakról, azaz megvéd a fogszuvasodástól.

Az olaszországi Paviai Egyetem kutatói a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve megállapították, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodás-gátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól.
A borokból az úgynevezett vákuum-koncentráció technikával vonták ki az alkoholt. Ezek után Streptococcus mutans baktériumokból készítettek tenyészeteket. Az élelmiszerek cukortartalmából táplálkozó, zománckárosodást okozó baktérium könnyen megtapad a nyállal bevont kihúzott fogakon, valamint a nyállal bevont kalcium-kerámia gyöngyökön. Az alkoholmentes vörösbor azonban megakadályozta a baktériumok megtapadását.

Az alma, a fahéj, a kókusz és a tea is segít a fogszuvasodás ellen
A vörösbor fogvédő hatásáért a proantocianidinek, a korábban antioxidáns hatásukról ismert természetes flavonoidok a felelősek. A vegyület számos ehető növényben, így az almában, a fahéjban, a kókuszban és a teában is megtalálható.
A kutatók szerint a proantocianidineket ki lehet vonni a borból, ily módon önállóan is tanulmányozható lesz a száj egészségére gyakorolt hatásuk. Fogászati szempontból szerencsésebb a vörösbor megfelelő komponenseit izolálni, ugyanis a borban azért a fogszuvasodást elősegítő savak és cukrok is bőven találhatók.
Korábban kanadai kutatók kimutatták, hogy a vörösborban található polifenolok az íny bakteriális fertőzése ellen nyújtanak hatékony védelmet.
 

Forrás: lifenetwork.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr461569545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása