11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Sok bort iszunk karácsonykor

2009. december 17. - borfesztival

Ünnepek előtt fellendül a magyar bor- és pezsgőpiac. Decemberben mintegy húsz százalékkal több bort adnak el a boltok, mint egy átlagos hónapban. A pezsgőkészlet több mint felét év végén adják el a kereskedők.


A válság miatt inkább "otthon isznak" az emberek. Az idei év forgalmi adatai azt mutatják, hogy a vendéglátóegységekben húsz százalékkal kevesebb bort ittak a vendégek, mint tavaly ilyenkor - tájékoztatott Varga Bálint, az évente tízmillió palack bort és pezsgőt forgalmazó Varga Pincészet vezetője.
Varga Bálint szerint nemcsak a magyaroknál figyelhető meg a fogyasztás átrendeződése, a globális borpiac a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal adatai szerint is átalakulóban van. A világon hetvenegy olyan országot tartanak nyilván, ahol szőlészettel foglalkoznak, ezek közül huszonhat országban folyik számottevő bortermelés. Ezekben az országokban az idén összesen kétszázhatvan-kétszáznyolcvanmillió hektoliter bort állítottak elő, ennek ötvenöt százalékát Európában fogyasztották el.

A borfogyasztást tekintve a franciák évi mintegy ötvennégy literrel állnak a dobogó legfelső fokán. Az olaszok állnak a második helyen, negyvenkilenc literrel. Ez a két ország adja a világ borfogyasztásának negyedét. A világon az egy személyre eső elfogyasztott bor mennyisége 3,4-3,6 liter.

Folytatás a vallalkozoinegyed.hu oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr601604099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása