11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Silány olasz bor üti ki a minőségi magyar nedüt

2010. január 12. - borfesztival

 3 és fél millió hektoliter hazai bor érik a pincékben a legutóbbi szüret után, de közel 400 ezer hektoliternyit hoztak be különböző vállalkozások Olaszországból. Itthon palackozzák, és elárasztják vele a hipermarketeket.

A legolcsóbb, 260–450 forintos, üveges borok jelentős része Olaszországban terem, csak nálunk palackozzák. Erről bárki meggyőződhet, aki a hipermarketek boros polcainál olvasgat. A Bognár-Vin Kft. Aranykancsó nevű italára (260 forint) az van írva, hogy az „Európai Közösség különböző országaiból származó borok keveréke", a Kiss és társai Kft. Tabdin palackozott borain és a Weinhaus Kft. jó néhány termékén ott áll a felirat, hogy „származási hely: Olaszország". A címkék igényes tervezésűek. A Tabdin működő borászat honlapjának elején Hamvas Béla-idézetet találunk: „A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt." Csakhogy Hamvas mindezt a somlai borról írja, a Somlóhegy a Bakony és a Kisalföld között található – Tabdi viszont Bács-Kiskun megyében.

Aki tehát a szép tálalás alapján dönt, és nem tudja, mit jelent a minőségi, az asztali és a tájbor megnevezés, azt meglepetések érik.

folytatás a delmagyar.hu oldalon.

 

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr951666194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása