11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Jó a tavalyi bor, az idei is az lesz

2010. január 27. - borfesztival

Több borhoz kapcsolódó rendezvényt is tartottak a hétvégén Vince-nap alkalmából. Az ország több pontján összegyűlő borászok és termelők évet értékeltek és bizakodva várjak a következő évjáratot.

Igen koraiak még a jóslások az idén termő szőlőről, de az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban tartott Vince-napi Borünnepen a hétvégén úgy becsülték, jó termés lehet a környékbeli tőkéken az idén. A rügyek épek, egészségesek, a szőlő átvészelte a fagyokat - mondták a hétvégén, nem számítva arra, hogy az időjárás a következő napokban zordabbra fordul. Pedig a metszést már megkezdték néhány helyen, így Sopronban is. Ahogy a helyi termelők a kisalfold.hu-nak elmondták, kisebb problémákat okoz, hogy tavaly a Fertő-tó partján nagy területet ért jégverés, s figyelni kell arra, hogy az ezeken a részeken meghagyott vesszők ne törjenek le a termés alatt.

A 2009-es évjáratra egyelőre nincs panasz, hiába okozott komoly gondokat a peronoszpóra. A hétvégén Szekszárdon tartott értékelések során az is elhangzott, hogy szekszárdi kékfrankosból akár a 2003-as és 2007-es évjárat nyomdokaiba léphet az újbor. Ennek megfelelően nagy reményekkel várják a májusban a tolnai megyeszékhelyen megrendezett nemzetközi kékfrankos fesztivált is. A német, osztrák, szerb, szlovák és szlovénrésztvevőkkel megtartott borverseny legjobbjai egy hónappal később Pécsett, az EKF-rendezvénysorozat keretében is bemutatkozhatnak, s a szervezők bíznak abban, hogy az élvonalba a hazai bor is bekerül. A szekszárdi kékfrankos eredet-megjelölés egyébként oltalom alatt áll, s mivel tavaly óta csak néhányan kérték boruk visszaminősítést, az idén termelt palackok többségét is így hozhatják forgalomba.

A babonás termelők a Szent Vincétől is várhatják a segítséget a jövő év termésének megjósolására. A hagyomány úgy tartja, ha az ilyenkor levágott szőlővesszőt vízbe téve kihajtatják, a hajtásokból következtetni lehet arra, hogyan kell majd megmetszeni a szőlőt, hogy a termés az elvárásoknak megfelelően sok is legyen, jó is legyen.

Forrás: Szabad Föld Online

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr741705735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása