11 nap borünnep

XXI. Szegedi Borfesztivál

Összefogtak a borászok a vörös tokajiért

2009. december 21. - borfesztival

Csongrád - Látványos eredménnyel járt, hogy a kadarka szőlő megmentéséért sikerült összefogniuk a magyar és a határon túli borászoknak. A korábban kiveszőben lévő fajta – amelyet hungarikumnak neveznek – egyre népszerűbb, Csongrádon is újból telepítik.

Nemrég Ópusztaszeren, az emlékparkban tartották meg a Kadarka Szalon összejövetelét. Erről a kadarkaszalon.hu című internetes oldal is tudósít. A társaság azokat a borászokat tömöríti, akik szívügyüknek tekintik a szőlőfajta népszerűsítését. Ez azért szép kezdeményezés, mert a fajta majdnem eltűnt. Egy időben az ország szőlőtermő területének hatvan százalékán termett, a két világháború között egész Európában ismerték, Svájcba vonattal hordták. Aztán – mivel magas művelésre alkalmatlan – a gépesítés terjedésével kezdett kiszorulni. A 60-as években még 47 ezer hektáron művelték, ma kevesebb mint 700 hektáron, úgy, hogy ez már a korábbi évekhez képest soknak számít. Romániában 50, a Vajdaságban 30 hektárt foglal el, kadarkában tehát nagyhatalomnak számítunk. A szalonhoz kötődő Bodor István, a Bokrosi Borászati Kft. vezetője azt mondja, ez a csongrádi borvidéknek is jellemző fajtája volt, újbóli felfedezése óta megint telepítik: náluk egyelőre fél hektár terem. Ungerbauer György, a hegyközség elnöke pedig jövőre telepít belőle.

Folytatás a delmagyar.hu oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://borfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr291612405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása